جستار ۵۳/ نویسنده: حسین درودیان مقدمه سه اقتصاددان وابسته به گفتمان جریان اصلی اخیراً با انتشار تحلیلی در تاریخ هفتم تا نهم اسفند در روزنامۀ دنیای اقتصاد، تحلیل و تجویزی در باب وضعیت نظام پولی کشور ارائه کردند که بازتولید گفتمانی دیرین و بدیهیپنداشتهشده است. کارکرد واضح این نوشته، اعلام برائت و نارضایتی از وضعیت اقتصادی جاری و نوعی تبرئۀ گفتمانی با ... بیشتر بخوانید »
خلاصهای از مقالۀ «قرنی از دسترفته در اقتصاد؛ سه نظریه از بانکداری و شواهد فراگیر»، نوشتۀ ریچارد ورنر
جستار52/نویسنده:حسین درودیان/ در قرن بیستم سه نظریه در باب بانکداری مطرح شد. نظریۀ «خلق پول» معتقد است هر بانک بهتنهایی قادر است از طریق عملیات حسابداری، زمانی که وام میدهد، از هیچ پول خلق کند. نظریۀ «ذخیرهجزئی» بیان میکند تنها سیستم بانکی بهمثابه یک کل بهصورت جمعی قادر است پول خلق کند؛ این در حالی است که هر بانک بهتنهایی صرفاً واسطهگر وجوه بوده که به جمعآوری سپرده و سپس وامدهی... بیشتر بخوانید »
بزرگترین افسانهسرایی پیرامون فدرال رزرو: استقلال بانک مرکزی (بخش دوم)/نویسنده:رَندال ری
جستار 51/ مترجم:حامدجهانشاهی/مقالۀ حاضر مکتوبی است دو قسمتی که آقای اِل. رَندال ری(L. Randall Wray)، استاد اقتصاد دانشگاه میسوری شهر کانزاس و نویسندۀ کتاب نظریۀ پول مدرن، پیرامون استقلال فدرال رزرو نگاشته است. آقای ری که از شاگردان هایمن مینسکی(Hyman Minsky) محسوب میشود، معتقد است که فدرال رزرو تنها در معنای بسیار محدودی مستقل است و عموماً دربارۀ این استقلال اغراق میشود... بیشتر بخوانید »
چرا اوراقسازی بدهی دولت به بانکها نوشداروی شفابخش اقتصاد ایران نیست؟؛ نقدی بر پیشنهاد دکتر علی سعدوندی
جستار50/نویسنده:حسین درودیان/ این نوشته صرفاً میتواند برای محققین پولی و علاقهمندان به مباحث فنی و تخصصی در اقتصاد با گرایش پولی-بانکی جالبتوجه باشد. در این متن بهتفصیل به نقد و ارزیابی پیشنهاد آقای دکتر علی سعدوندی در باب نحوۀ خروج از بحران بانکی پرداخته میشود که مرکز ثقل آن تأکید بر اوراقسازی بدهی دولت به بانکهاست. البته پیشنهاد اوراقسازی بدهی دولت، عمومیتی نسبی یافته ... بیشتر بخوانید »
توسعه و نیازهای انسانی/ نویسنده: مانفرد مکس نیف
جستار 49/ مترجم:حسین رمضانی/متن حاضر ، مقالهای از مانفرد مکس نیف، اقتصاددان شهیر شیلیایی است. مکس نیف در این مقاله، سعی نموده است ابعاد بحران اقتصادی آمریکای لاتین را شناسایی نماید. بصیرت اصلی او نفی وابستگی و نیل به خودشناسی، خودباوری و خوداتکایی، از طریق مشارکت همگانی در فرایند توسعهای در مقیاس انسانی است. او با عبور از الگوهای القایی توسعه از سوی جهان غرب یا همان کشورهای شمال، بهدنبال.... بیشتر بخوانید »
خلق اعتبار، اثر هماهنگی، و امکان جهش اقتصادی درنتیجۀ یک سیاستگذاری پولی توسعهای؛ نقدی بر تحلیل دکتر حامد قدوسی
جستار48/نویسنده:محسن یزدانپناه/ نزدیک به انتخابات ریاست جمهوری، ظاهراً، یکی از نامزدهای محترم وعدۀ دو (یا دو و نیم) برابر کردن درآمد کشور (که به تولید ناخالص داخلی تعبیر شده است) را دادهاند. این مدعا مورد نقد یکی از صاحبنظران ارجمند، جناب دکتر حامد قدوسی قرار گرفت. ایشان معتقدند ازآنجاکه رشد اقتصادی محدود به (1) تشکیل سرمایهگذاری فیزیکی، (2) افزایش نیروی کار و (3) ارتقاء بهرهوری کل عوامل تولید است... بیشتر بخوانید »
توسعۀ گردشگری پایدار؛ مبانی، شاخصهها و الزامات سیاستگذارانه
جستار 47/ مترجم:حسین رمضانی/مقالۀ حاضر،ترجمۀ آزاد فصل اول، تحقیقی است با عنوان گردشگری پایدار بهسوی توسعه . این تحقیق توسط سازمان جهانی گردشگری و با حمایت مالی کمیسیون اروپا و در قالب پروژۀ «افزایش توانمندیها برای توسعۀ گردشگری پایدار» به انجام رسیده است. هدف این تحقیق، افزایش دانش و مسئولیتهای عمومی پیرامون گردشگری پایدار است. این تحقیق، سعی دارد نشان دهد چگونه گردشگری ... بیشتر بخوانید »
«هدایت خلق پول»؛ آنچه درباره معجزۀ شرق آسیا نمیدانیم، نوشتار۲: ژاپنِ بنیانگذار؛ کرۀ خلفصالح
جستار46/نویسنده:حسین درودیان/ در نوشتار حاضر به تشریح تجربۀ موفق کشورهای مهم شرق آسیا در اجرای سیاست هدایت خلق پول و نقش آن در تحول اقتصادی این کشورها خواهیم پرداخت. انگیزۀ پرداختن به تجربۀ این کشورها، گزارشهای مکرر در باب نقش و اهمیت تمهید نهادی موسوم به «هدایت اعتبارات» در حرکت جهشی رشد اقتصادی کشورهای مذکور بود، چنانکه بانک جهانی آن را هستۀ معجزۀ شرق آسیا برشمرده است بیشتر بخوانید »
«هدایت خلق پول»؛ آنچه درباره معجزۀ شرق آسیا نمیدانیم، نوشتار۱: پول (اعتبار) و توسعه
جستار45/نویسنده:حسین درودیان/نقش و اهمیت پول در توسعه و تحولات اقتصادی از سوی بدنۀ اقتصاددانان و جریان متعارف اقتصادی مورد بیمهری کامل قرار گرفته است. این البته چندان تعجبی ندارد زیرا جریان متعارف اقتصادی پول را یک نقاب خنثی و صرفاً عاملی در جهت روغنکاری مبادلات در بخش حقیقی اقتصاد برمیشمارد. تحولات پولی درنهایت هیچ تأثیری بر رشد و توسعۀ بخش حقیقی اقتصاد نداشته و صرفاً بنیانهای فیزیکی نظیر رشد جمعیت، ... بیشتر بخوانید »
توسعۀ انسانی
جستار 44/ مترجم:حسین رمضانی/مقالۀ حاضر، مکتوبی است از دس گاسپر استاد و محقق حوزۀ اقتصاد و اخلاق توسعه در مؤسسۀ مطالعات اجتماعیِ در شهر هیگ هلند. او ازجمله شخصیتها و محققان پرکار و برجسته در این زمینه محسوب میشود. گاسپر در مقالۀ کوتاه ولی پرمایه و ارزندۀ پیش رو به تبیین ادبیات نوپدید «توسعۀ انسانی» پرداخته است. او با ارزیابیِ انتقادیِ ادبیات رشد اقتصادی و نیازهای اساسی، ... بیشتر بخوانید »